28/10/2016

Nu har vi bergvärme hemmaDet här må låta smått galet, men vi har bott utan uppvärmning i villan senaste fyra veckorna. Vi har mötts av härliga 11 grader inomhus när vi kommit hem om kvällarna och efter att vi har lagat mat, eldat i öppna spisen samt haft värmefläkten på har temperaturen stigit till något runt 15-16 grader. I badrummen har vi elektrisk golvvärme så där har det i alla fall varit varmt och vi har med hjälp av värmefläkten lyckats få varmt i sovrummet innan vi ska sova.

Jag är ändå ganska imponerad av hur vi anpassade oss till situationen. Vi har använt tofflor, gått omkring i yllekläder och dunvästar och druckit teer som aldrig förr. Om mornarna har vi småsprungit mellan sovrummet och badrummet för att slippa bli nedfrusna i det kalla huset. Men ingen av oss har egentligen klagat vidare mycket utan bara gjort det bästa av situationen. De gånger jag kännt mig irriterad har jag tänkt på de stackars hemlösa romerna som bor(?) på gångvägen under bron en knapp km från där vi bor. 

Bakgrunden till värmebristen är att vi valt att ta bort vårt gamla värmesystem, elpatron, och istället borra bergvärme. För lite över en vecka sedan kom den kolossalt stora borrmaskinen som tog sig igenom tre fjärdedelar av tomten (och förstörde den helt) för att borra det 150 meter långa hålet på baksidan av huset. Och igår, äntligen, fylldes huset av hantverkare och framåt sen kväll hörde jag hur det började bubbla i elementen och värmen kom sakta igång. En otrolig lättnad. 

Än så länge är det lite tidigt att utvärdera bergvärmen i sig men vi är lite besvikna på maskineriet kring det. Det visade sig inte bara vara ett bergvärmeskåp som skulle monteras upp i vår tvättstuga utan även två otroligt fula expansionskärl som placerats på sämsta tänkbara ställe. Får se hur vi ska lyckas dölja dem på något bra sätt...  Nu fortsätter i alla fall renoveringen av tvättstugan. Vi har målat väggarna med ett lager, lagt klinker på golvet och delvis fogat, men vi måste foga klart, måla ett lager till och sedan påbörja kakelläggningen på en del av väggen. Man lär sig mycket när man bor i villa... :)

Önskar er alla en riktig mysig helg! 

xoxo

4 comments:

 1. Förstår inte hur ni stått ut? Helt galna. Men duktigt att ändå ta så lätt på det, jag skulle ha storknat... Trevlig helg. KramC

  ReplyDelete
 2. Fy vad kallt med 11 grader och jag blir verkligen imponerad över hur ni har stått ut! Men vad skönt att det är löst nu :-D Kramis

  ReplyDelete
 3. hua så kallt! vi har också bergvärme hemma :)

  ReplyDelete
 4. Åh, när du berättade om detta påminde det mig om mormor och morfar förut när de endast hade värme genom att elda i pannan och det alltid var så kallt när man kom hem om vi varit borta en längre period och ibland när man vaknade på morgonen. Nostalgi. :)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...