30/08/2016

Det här med att köra bil själv...Jag har övningskört privat i över 1,5 år vilket betyder att jag har kört otroligt mycket bil på alla möjliga olika typer av vägar och väglag. Men jag har alltid haft C bredvid mig. Ofta har han suttit där på helspänn och haft full kontroll på både vägarna och min körning men andra gånger har han kikat mobilen eller kanske till och med tagit en kort tupplur. Men, jag har ändå känt att jag har haft ett moraliskt stöd bredvid mig som kunde rycka in om något hände.

Nu har jag körkort och plötsligt ska jag kunna köra bil helt själv, utan varken stöd eller sällskap i bilen. Samma dag som jag tog körkortet tog jag en extremt kort tur i kvarteren själv, det kändes superkonstigt. I söndags beslöt jag mig istället för att åka hela vägen till min barndomskompis på Färingsö själv, via den ö-kända Brommaplansrondellen, vidare förbi Drottningholm och till slut avsluta turen med en relativt farlig vänstersväng på högtrafikerad landsväg. Jag satte på musik på hög volym och körde iväg och kom på mig rätt fort att det kanske inte var så konstigt att köra själv trots allt. Vägarna ut till min kompis Erika kan jag så det var inga problem alls, och jag kände mig ganska nöjd när jag senare på kvällen kom hem igen. Dock vet jag att jag inte är van att behöva orientera mig själv i trafiken och ser inte fram emot dagen då jag åker vilse någonstans utanför stan. Essingeleden är ytterligare en plats jag kommer undvika köra själv ett tag framöver.

Men vilken frihet det är att ha körkort! Att bara veta att jag kan ta bilen när jag vill för att åka vart jag vill. Kan inte förstå att jag inte tagit körkort tidigare :)

xoxo

28/08/2016

Mat! mat! mat!
Det har hitintills varit en helg i matens tecken. I fredags när jag kom hem från jobbet hade varken jag eller C någon lust att laga mat och istället för att köpa hem något passade vi på att köra en liten dejt-night ute. Jag googlade fram Brommas bästa sushi (som låg i Sundbyberg ish) och så vi tog bilen dit och avnjöt en fantastiskt god sushimiddag på deras uteservering. Restaurangen vi var på heter MGL sushi och ligger i Mariehäll/Annedal, servicen var lite långsam men maten var riktigt god och även väldigt vackert upplagd. När vi satt där och mumsade i oss vår sushi kom C's kollega förbi med sin sambo så plötsligt blev vår dejt-night en dubbel-dejt-night då de också beställde in mat och slog sig ner vid vårt bord. Väldigt trevligt.

Igår lördag hade jag en heldag med Jessica. Vi träffades på förmiddagen och kämpade oss igenom ett body combat-pass på Sats Hötorget. Därefter köpte vi med oss några smaskiga burritos från Zacalo på K25 som vi tog med till Kungsträdgården där vi åt dem i solen. Hela eftermiddagen ägnade vi åt shopping. Enda gångerna jag går på stan och shoppar är med Jessica. Vi promenerar helt enkelt från en butik till en annan och i nästan varje butik provar vi lite kläder. Jag är egentligen inte så förtjust att gå och shoppa men någon gång ibland, med en tjejkompis så där, är det lite kul. Efter flera timmar i butikerna hade jag köpt två prisnedsatta kjolar och en enkel svart tröja, roligare än så blev det inte. 

På kvällen mötte jag upp mamma och vi gick till Rörstrandsgatan, som numer blivit gågata, där vi efter mycket om och men valde restaurang Indian Garden brasserie. Vi satt på uteserveringen och åt smaskig grillad tandori-kyckling. 

Så, man kan säga att jag ätit väldigt mycket och inte överdrivet nyttigt den här helgen. Idag söndag har jag iaf börjat dagen med ett pass body balance och snart ska jag iväg på fika hos en barndomskompis på Färingsö. Jag ska köra bil helt själv för första gången, gulp.

xoxo

26/08/2016

Uppkörning Jakobsberg 2016
Vilken dag jag hade igår! Jag började dagen på sjukhuset, ett lite över två timmar långt läkarbesök jag aldrig trodde skulle ta slut. Dock hade jag inte tankarna helt med mig så jag som i vanliga fall avskyr sjukhus gick både dit och hem därifrån som i en dvala. Ganska skönt faktiskt. 

Efter sjukhusbesöket övningskörde jag tillsammans med C till Kungens kurva där vi spanade lite köksinspiration och åt en väldigt god lunch på Amida kolgrill. 

Därefter hann jag hem och vila i en timme innan det var dags för dagens stora stora händelse, min uppkörning för körkortet i Jakobsberg. Jag hade bokat uppkörningen med min körskolas bil så jag och min körlärare sågs en timme innan, körde bort mot Jakobsberg och hann träna lite backning runt hörn innan det var dags för det stora momentet. 

Jag fick en kvinnlig inspektör. En ung mörkhårig kvinna med ett poker-face av sten. 

Uppkörningen påbörjades med en enklare variant av en säkerhetskontroll, jag behövde bara kontrollera min körställning samt styr- och bromsservon. Jag tog några djupa andetag och så körde vi iväg. Jag körde upp strax före kl 16 så det var rusningstrafik vilket gjorde att hon valde en tur i området Jakobsberg och Barkaby. Hon testade mig på 30-vägar, cykelöverfarter, en komplicerad korsning, 11(!!) rondeller, backning in i parkeringsruta, motorväg och gångfartsområde. 

Vid ett tillfälle körde jag fel. Jag skulle rakt fram i rondellen och av vana låg jag i höger körfält men precis innan jag skulle köra in i rondellen ser jag på vägmarkeringarna att min fil enbart svänger till höger. Jag löste situationen genom att svänga höger, köra bort till närmaste rondell, runt den och tillbaka för att sedan återta vägen inspektören bett mig ta. Min lösning på mitt egna fel uppskattades tydligen, visade på snabba och kloka beslut. 

Jag klarade uppkörningen! Trots att jag själv tycker att jag aldrig kört så dåligt som jag gjorde igår. Jag var otroligt nervös vilket ledde till lite hackig körning och jag kände hur jag flaxade med blicken mer än nödvändigt. Men litar inspektören från trafikverket på att jag kan klara mig själv i trafiken efter den körningen så litar jag på mig själv att jag, som i vanliga fall kör mycket lugnare och tryggare, kan klara mig. Så nu har jag körtkort vilket känns helt otroligt. 

Vägen till körkortet har varit lång. Jag har övningskört privat med min sambo i lite över 1,5 år. Jag tog 12 körlektioner på Gullmarsplans trafikskola och 6 lektioner på Autoklar trafikskola i Råcksta. Inför uppkörningen har jag kört både med körskolan och flera gånger med C borta i området där uppkörningen skulle ske för att försöka att i så stor utsträckning som möjligt känna till området och dess svårigheter. Jag ville känna mig ordentligt förberedd. Jag har även lusläst Uppkörningsbloggen där jag fått mängder av tips från en fd inspektör vilket även det hjälpt mig mycket. 

Ja som sagt, vägen har varit lång och det känns ofattbart att jag nu har körkort.

Det första jag gjorde när jag kom hem var att ta bilnycklarna till vår bil, ta ner min övningskörningsskylt och köra bor till ICA, som ligger 2 min från vårt hus, där köpte jag en blomma och fortsatte sedan med bilen till trafikskolan, som ligger 2 min åt andra hållet. Ville ge blomman till min körlärare men han var inte där, men tanken var god. Väl hemma igen var jag utmattad. C mötte mig med champagne och vi skålade för att vårt långa slit äntligen fått ett gott slut. 

Det var en väldigt konstig känsla att köra bilen helt själv men nu är alla i min omgivning överens, jag måste träna på det snarast för att inte bygga upp någon typ av rädsla för att köra bil själv. Planen är att i helgen ta bilen och åka och hälsa på en kompis ute på Färingsö och jag kan inte annat än att hoppas på att det ska gå bra!

xoxo

24/08/2016

Teoriprovet 2016I morse skrev jag teoriprovet för körkort B hos Trafikverket Förarprov centralen. Jag var helt galet nervös när jag kom dit men som tur var hade jag gott om tid på mig för fotografering, registrering och djupa andetag inför själva provet. Trafikverket var istället försenade och provet påbörjades nästan 15 min efter planerad tid. 

Man har 50 minuter på sig att besvara 70 frågor. 65 av dessa frågor ingår i testet (5 är sk testfrågor) och man måste ha minst 52 rätt för att klara provet. Man sitter framför en dator och har tillgång till en miniräknare. 

Jag hade pluggat en hel del inför provet. Började för 1,5 år sedan, när jag började övningsköra, att läsa teoriboken och kompletterade för några månader sedan med Bonnier trafikskola online. Nu senaste veckorna har jag pluggat teorifrågor på min fd körskolas elevportal och använt mig av gratisvarianterna av teoriprovet på Körkort online och Trafiktestet.se. Jag har även haft en app ikörkort som jag haft med mig på tunnelbanan då och då. 

Ni som nu ska plugga inför teoriprovet kommer nu undra om alla dessa plugg-hjälpmedel verkligen är nödvändiga? Med facit i hand skulle jag klarat mig med boken och frågorna på körskolans hemsida. Har man inte tillgång till en körskolas egna teoriövningar så kan man köpa sådana på bägge ovan nämna sidor vilka bägge var jättebra. Appen tyckte jag också var bra! Jag skulle inte rekommendera Bonniers trafikskola. Visst var Bonnier ett kul sätt att läsa teorin men deras prov tyckte jag var rätt så värdelösa då man inte får veta varken vilken fråga man fått fel på eller det rätta svaret. Jag skulle rekommendera att hellre lägga pengarna på en sida där man direkt får förklarat för sig vad som är fel, varför och vad som skulle varit det rätta svaret. 

Hur som helst klarade jag teoriprovet på första försöket med 61 poäng av 65 möjliga. Ett felsvar var ett slavfel (mycket irriterande) medan de andra 3 var frågor jag var osäker på. Men jag är självklart väldigt nöjd!

Nu ligger fokus på uppkörningen. Jag tror mig vara mer teoretiskt än praktiskt lagt och framför allt är jag mer stresstålig när jag får sitta själv vid en dator än när jag ska bli iakttagen av en läskig inspektör. Jag har övningskört i nästan 2 år och vet mig klara av en bil och de flesta trafiksituationer men jag kör inte perfekt. Jag ogillar filbyte i dubbelfiliga rondeller och har svårt för fickparkering. Dessutom blir jag otroligt stressad när min körlärare sitter bredvid mig så jag kan bara ana min nervositet när en inspektör ska sitta där. Men men, jag kan inte göra så mycket mer än mitt bästa...

 Under tiden jag har kvar inför provet ska jag försöka parkera och backa så mycket som möjligt med bilen hemma, åka bort och köra runt området där trafikverket ligger (Jakobsberg) och läsa vidare samt leta bra tips inför uppkörningen på den fantastiska Uppkörningsbloggen.

Wish me luck!

xoxo

21/08/2016

Att vara med hund

Jag älskar hundar! Hunden är tillsammans med hästen mitt absolut favoritdjur. Jag tror att det är deras tillgivenhet och gränslösa kärlek som får mig tycka så mycket om dem. Jag tycker också om både hunden och hästen då de är djur som får en att leva ett mer aktivt liv, som får en att komma ut oavsett väder och vind. 

Tyvärr har jag inte möjlighet att ha varken häst eller hund. Det hinns inte med helt enkelt hur mycket jag än skulle vilja. Jag är även allergisk vilket också sätter sig emot drömmarna.

Men istället för att vara matte till en egen hund är jag lill-matte till min mammas hund. Någon gång i veckan, ibland mer och ibland mindre, passar jag hennes lilla Powder puff-hund Stella. Just nu är mamma i Rom så jag har fått vara hundvakt i nästan en hel vecka, lite komplicerat men väldigt mysigt.

Eftersom mamma är pensionär har vi inget hunddagis till Stella så det blev lite pyssligt när jag skulle behöva ha vovven 3 hela vardagar. Som tur var är min arbetsplats och min chef väldigt flexibla så i torsdags fick jag tillåtelse att ha med Stella på kontoret för att sedan fredag och måndag (imorgon) jobba hemifrån. 

I fredags blev det mycket jobb och i helgen har det mest blivit plugg men tack vare lilla vovven har jag ändå kommit ut på 4 promenader per dag, något jag aldrig skulle ha gjort om hunden inte skulle varit här. 

Bild 1: Stella assisterar ekonomiavdelningen på kontoret.
Bild 2: Stella handleder övningsköraren
Bild 3: Stella tar med lill-matte på långpromenad i Grimsta naturreservat

Ja det var min helg i korta drag. Hoppas ni har haft det bra!

xoxo

18/08/2016

Är det redan höst?


Lagom till att vi kom tillbaka till Stockholm sjönk temperaturerna drastiskt och jag har varit tvungen att ha jacka på mig om mornarna. Jacka är lika med höstkänsla för mig. Men vi är ju bara i mitten av augusti? I mitt sinne vill jag att det ska vara sommar i augusti och sensommar i September, sen kan hösten komma och jag kan burra in mig i filar, dricka tonvis med te och tända brasor och levande ljus. Samtliga ovan nämna bitar är fantastiskt mysiga men jag vill inte ha dem riktigt än. Just nu vill fortfarande kunna ha mina sommarklänningar dagtid och äta middag på altan på kvällen. Men man kan inte få allt man vill och den här veckan har vädermässigt inte varit mig till lags.

Hur som helst tycker jag att det är lite skönt att vara tillbaka till vardagen. Nu tänker många att jag är knäpp men jag är en sån där lite konstig person som gillar rutiner. Inte mer än semester så klart men jag trivs i ett aktivt och ganska strukturerat liv. Trots att jag är trött på morgonen när klockan ringer tycker jag om att komma upp i tid och komma iväg till jobbet. Jag gillar att få använda huvudet och vara trött i knoppen när jag lämnar kontoret. Hinner jag få med ett träningspass så även kroppen fått arbeta både mår och sover jag bättre. Sådan är jag.

Jobbet har gått bra den här veckan. Jag börjar allt mer få koll mina nya arbetssysslor vilket känns otroligt kul. Något som för bara 3 veckor sen verkade helt omöjligt börjar jag nu allt mer förstå mig på. Och jag älskar utmaningen med mina uppgifter och jag kan inte säga emot att det är lite av en självförtroendekick varje gång jag löser problem som uppstår.

På träningsfronten är jag igång igen. Har inga direkt mål vad jag vill uppnå med träningen men jag vill försöka få till både lite spinning, löpning, ett body pump pass och någon typ av yoga varje vecka. Ett härligt träningsflöde i vardagen helt enkelt.

Kvällstid är det mest körteoriplugg som gäller för mig de här dagarna. Men igår passade jag på att möta upp min barndomskompis Anna för middag på ett fik på Kungsholmen. Lite trevliga avbrott från plugget måste man ju få!

Ja men det var en liten update från mig. Hoppas ni alla har en fin vecka trots vädret :)
Bilderna är förresten från förra veckans semester nere på Västkusten.

xoxo

17/08/2016

Bröllop i Garpenberg


I helgen var vi i Dalarna eller rättare sagt i Garpenberg där C’s goda vänner från studietiden valde att gifta sig. Jag tycker att Dalarna är fantastiskt vackert och Garpenberg var inget undantag. Det var en otroligt rofylld och vacker plats med helt sagolik natur. De gifte sig i Garpenbergs kyrka och hade mingel och fest i Garpenbergs slott. Det var ett bröllop i pampig ära. Musikval både i kyrkan och på slottet satte den pampiga stämpeln och talen följde samma väg. C var tillsammans med en barndomskompis till bruden toastmaster och tillsammans gjorde de ett fantastiskt jobb då de lyckades få folk till både skratt och handling. Festen höll på till sent in på natten, jag drog mig tillbaka till mitt hotellrum på slottet strax före 02 medan C hängde kvar och stängde dansgolvet tillsammans med sina gamla vänner. C's vänner i Västerås, fd studiekamrater, är ett helt underbart gäng. Jag trivs så himla bra i deras sällskap och tycker det är otroligt synd att de ska bo så långt bort.

Dagen efter bjöds det på brunch på slottet där favoriten bland gästerna kom att bli de egengräddade havrevåfflorna. Såå goda! Därefter hann vi med en promenad runt slottsparken innan det var dags att sätta sig i bilen och köra hem.

Det var en riktigt härlig helg och ett bra avslut på vår semester. Sedan i måndags är jag med blandade känslor tillbaka på kontoret och vardagslivet tar nog snart fart igen.

xoxo

15/08/2016

En natt i ÖrebroVår huvudsakliga helgplan var att medverka på ett bröllop i Dalarna och eftersom körsträckan från Orust till Dalarna är rätt lång (Google räknade 7 timmar) så bestämde vi oss för att åka en bit redan på fredagen. 

Vi hann väl bila i ungefär ett par timmar innan vi stannade för sen lunch och för att boka en hotell för kommande natt. Vi kikade kartan och valde på måfå ut Örebro där ingen av oss varit tidigare. Vi valde ett fyra-stjärnigt Clarion-hotell som bjöd på både frukost och middag(!). Närmare sex timmar senare anlände vi äntligen till Örebro och vårt fina hotell (Bild 1). C hade något liknande nackspärr så jag hade fått stå för hela körningen på landsvägarna och var helt slut när vi väl installerade oss på rummet. Kort där på dök ner till matsalen för den utlovade middagen som visade sig vara långt över förväntan. Trevlig idé det där med att bjuda gästerna på middag, det blev en lite mer familjär känsla som förstärktes än mer av när alla reste sig för att samlas runt TV'n och se Sveriges damlag vinna i straffar över USA. 

Efter middagen tog vi en timmes promenad runt stan. Vädret var tyvärr så där, lite småkyligt och duggregn i luften. Trots det fick jag en bra bild av Örebro vars utbud av uteserveringar var imponerande stort. Slottet och kanalen(?) satte också en fin prägel på staden. 

Redan lördag morgon bilade vi vidare från Örebro mot Dalarna men det var kul att ha varit där!

xoxo

12/08/2016

Smögen och Lysekil


Västkustsemesterns bästa dag var utan tvekan vår heldag ute med båten. Vi stack iväg sen förmiddag och kom fram till Smögen lagom för att äta lunch, Det var första gången jag var på Smögen och jag blev helt förälskad. Det var otroligt vackert, fullt av liv och rörelse och långa fina promenadstråk längst vattnet. Utbudet av restauranger och butiker var förvånansvärt stort.

Vi åt en riktigt god lunch på Roy's Delikatesser och tog sedan en långpromenad bland huset. Lite båtshopping hann vi också med. Sedan åkte vi vidare till Kungshamn där vi mötte upp Karin, en kompis till C för en glass nere i hamnen.

På vägen till Smögen var det lite kyligt. Trots att solen värmde så var vindarna när båten susade fram (lite för snabbt för min smak) riktigt kalla, så på hemvägen klädde vi oss väl och fick oss en mycket behagligare båttur.

På väg tillbaka mot Gullholmen stannade vi till i Lysekil för middag. Vi åt något de kallade Västkust-tunnbrödrulle, satt på en brygga och lyssnade på Sven-Ingvars som spelade live kvällen till ära. Både maten och musiken var så där men det var ändå himla mysigt.

Resan från Lysekil hem var otroligt vacker då vi brummade fram i solnedgången. Som C säger, en kväll att minnas i februari när man är trött på vädret i vårt avlånga land.

Idag är det fredag, det duggregnar och vi håller på med packning och städning då vi ska lämna Gullholmen och åka norrut mot vänners bröllop. Visst är sommaren härlig!

xoxo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...